.
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Μάκης Παπαδόπουλος: Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δέχεται τη συγχώνευση της ΔΕΥΑΚ και στο βάθος την διαφαινόμενη “ιδιωτικοποίηση” της υπηρεσίας ύδρευσης!

Σε μία συνέντευξη, που θα συζητηθεί, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και της παράταξης “Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”, Μάκης Παπαδόπουλος, μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ της χώρας, τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση. Επίσης ζητά από τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ να εξηγήσουν γιατί άλλαξαν στάση στο θέμα αυτό και φέρονται τελικά να συμφωνούν με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και πιθανόν την εμπλοκή ιδιωτών στις νέες υπηρεσίες ύδρευσης/αποχέτευσης.

Κύριε Παπαδόπουλε, δηλώσατε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Δήμαρχος Καβάλας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έχουν παραπλανήσει τόσο τους δημότες, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, διότι τελικά τάσσονται υπέρ της συγχώνευσης, ενώ μέχρι τώρα ήταν εναντίον.

Για το θέμα αυτό η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας μέχρι σήμερα δεν μας ενημέρωσε ουσιαστικά και ειλικρινά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο Δήμαρχος Καβάλας, όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκαναν συνεχώς δηλώσεις εναντίον του σχεδίου περί συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ της χώρας. Κατηγορούσαν, μάλιστα, την Κυβέρνηση ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων θα οδηγήσει ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αφού και αυτές οι νέες περιφερειακές υπηρεσίες ύδρευσης, οι οποίες θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά, οπότε στο βάθος υπήρχε η υποψία ότι θα καταλήξουμε στην εμπλοκή ιδιωτών με την ύδρευση.

Όμως, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας δήλωσε ότι συμφωνεί με τη νέα κοινή πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας (ΕΔΕΥΑ) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία 50 Νομαρχιακών ΔΕΥΑ, αντί 13 Περιφερειακών. Δηλαδή ξαφνικά, η Δημοτική Αρχή αναίρεσε την ως τώρα θέση να παραμείνουν αυτοτελείς οι 125 ΔΕΥΑ της χώρας και συμφώνησε με τις συγχωνεύσεις!

Εδώ πρέπει να σας ενημερώσω ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ (ΠΕΔ ΑΜ-Θ), αυτή η νέα πρόταση περί συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ αποδοκιμάστηκε εντονότατα από τους περισσότερους Δήμους και τις ΔΕΥΑ της Περιφέρειάς μας.

Και μάλιστα επισημαίνω ότι σε αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Καβάλας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν ήταν παρόντες.

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μία ακατανόητη, ανεξήγητη, ασυνεπή και υποκριτική στάση του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Απόστολου Χρόνη. Από πέρσι που προέκυψε το θέμα, ήταν λάβροι εναντίον της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ και της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ εδώ και λίγες μέρες “έχουν κάνει στροφή” και αποδέχονται τις συγχωνεύσεις και στο βάθος την ιδιωτικοποίηση του νερού!

Υπάρχει επίσης μία λεπτομέρεια, που είναι πολύ σοβαρή: υπάρχουν πολλές ΔΕΥΑ στη χώρα που οφείλουν στη ΔΕΗ εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται από την σκόπιμη, μονομερή απόφαση για μη καταβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ανάμεσα σε αυτές και η δικιά μας ΔΕΥΑΚ, η οποία οφείλει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως υπάρχουν νοικοκυρεμένες ΔΕΥΑ που είναι ενήμερες στις οφειλές τους και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Το χρέος αυτό των ΔΕΥΑ ανέρχεται συνολικά στο ποσό των περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ και είναι προφανές ότι τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναγκαστεί να το χρηματοδοτήσει.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή η πολιτική απόφαση άρνησης ορισμένων ΔΕΥΑ να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές τους σε ρεύμα θέτει το σύνολο των ΔΕΥΑ σε μη προνομιακή θέση διαπραγμάτευσης απέναντι σε οποιοδήποτε μοντέλο συγχώνευσής τους.

Και τελοσπάντων, Δήμαρχος και Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ να μας ξεκαθαρίσουν: είναι υπέρ, ή κατά των συγχωνεύσεων;

Δήμαρχος και Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ να μας εξηγήσουν: μήπως αυτοπαγιδεύτηκαν με την άρνησή τους να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές της ΔΕΥΑΚ σε ρεύμα;

Εσείς ποια θέση έχετε απέναντι στο θέμα αυτό; Είστε υπέρ, ή κατά των συγχωνεύσεων, με δεδομένο ότι έχετε θέσει πολλές φορές το ζήτημα της εξυγίανσης της “προβληματικής” ΔΕΥΑΚ;

Δηλώνω ευθαρσώς ότι εμείς θέλουμε τη ΔΕΥΑΚ αυτόνομη και αυτοτελή, διότι έχουμε διαμορφώσει την άποψη πως οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ δεν πρόκειται να λύσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα: τη σωστή και υγιή λειτουργία των ΔΕΥΑ, ώστε να παρέχουν ποιοτικό νερό στους δημότες σε λογικές τιμές.

Το θέμα είναι πολύ σύνθετο και, όπως είπα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, συνεπώς είμαστε γενικά σε στάση αναμονής.

Ωστόσο, το επισήμανα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην ΠΕΔ ΑΜ-Θ, ότι προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των ΔΕΥΑ. Ειδικά για τη ΔΕΥΑ της Καβάλας, τα προβλήματα είναι πολλά:

· 30 εκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένες ζημίες και νέες ζημίες κάθε χρόνο στο κλείσιμο του έτους.
· 4 εκατομμύρια οφειλές σε ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί η Διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής που πλήρωσαν όλοι οι δημότες.
· Προσωπικό με ειδικότητες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της δημοτικής επιχείρησης.
· δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσεις χωρίς να ζητάει η ΔΕΥΑΚ προσφορές και να εξοικονομεί χρήματα από ανταγωνιστικές τιμές.
· μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ με ελάχιστες εκπτώσεις 2% και 3% που ευνοούν τους εκάστοτε αναδόχους.
· “γηρασμένες” υποδομές και προβληματική λειτουργία βιολογικών σταθμών που δεν κάνουν σωστή επεξεργασία λυμάτων.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα προβληματικής λειτουργίας, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης που καθιστούν τη ΔΕΥΑ Καβάλας ευάλωτη. Γι’ αυτό και βάζω συνεχώς την πρόταση να αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε μελέτη και σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΥΑΚ, για να εξετάσουμε “πού πονάει” η δημοτική επιχείρηση, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να οδηγήσουμε τη ΔΕΥΑΚ σε ορθή λειτουργία. Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ ότι “πάμε καλά” είναι “λόγια του αέρα”, γιατί η πραγματικότητα και τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας “φωνάζουν” ότι η ΔΕΥΑΚ χρειάζεται εξυγίανση.

Σε τελική ανάλυση, τι φοβάται η Διοίκηση του Δήμου από μία μελέτη εξυγίανσης; Αυτό έκανε ο Δήμος Ιωαννίνων και οδήγησε τη δική της ΔΕΥΑ στη σωστή κατεύθυνση.

Πρακτικά όμως, κύριε Παπαδόπουλε, τι θα στερηθούν οι δημότες αν πάμε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ;

Το βασικό είναι ότι με τις συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ φαίνεται πως κινδυνεύουμε να στερηθούμε την άμεση εξυπηρέτηση, δηλαδή δε θα έχουμε κοντά μας την υπηρεσία ύδρευσης για αποκαταστάσεις των βλαβών.

Πιθανόν να μεταφερθεί προσωπικό σε άλλες περιοχές, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Επίσης, είναι επόμενο να μπαίνει προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, οπότε μπορεί να έχουμε λιγότερα χρήματα για τα αναγκαία έργα. Συνεπώς, η ανάπτυξη της ΔΕΥΑΚ δε θα αποφασίζεται από τους τοπικούς παράγοντες.

Εξίσου βέβαια σημαντικό είναι ότι θα χάσουμε ως Δήμος τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις του νερού, θα καθορίζουν άλλοι εκτός Δήμου τις τιμές και τότε θα αποκαλυφθεί αυτό που φοβάται ίσως η Διοίκηση του Δήμου, ότι οι ζημίες και οφειλές εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες ευθύνονται οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας θα επιβαρύνουν όλους εμάς τους δημότες. Και έτσι, σταδιακά, θα φτάσουμε και στην εμπλοκή ιδιωτών και στην “ιδιωτικοποίηση” της υπηρεσίας ύδρευσης.

Και βέβαια, τα αποτελέσματα των κακών και βιαστικών συγχωνεύσεων τα είδαμε και στον “Καλλικράτη”, όταν συγχωνεύτηκαν άρον – άρον οι “Καποδιστριακοί” Δήμοι Καβάλας και Φιλίππων. Πού οδήγησε η συγχώνευση αυτή; Στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου και της ποιότητας των υπηρεσιών στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Θα ήμουν ωστόσο ο τελευταίος που θα διαφωνούσα με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το χρειάζονται όλοι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να εμπλακεί ιδιώτης. Το είδαμε και στην υπηρεσία Καθαριότητας, όπου η εμπλοκή ιδιωτών, έτσι όπως γίνεται, οδηγεί σε αύξηση των δημοτικών τελών. Και πολύ περισσότερο τώρα, αν η ιδιωτικοποίηση γίνει με τις παρούσες συνθήκες και έτσι όπως η Διοίκηση του Δήμου κατάντησε τη ΔΕΥΑΚ, και χωρίς φυσικά την εξυγίανση που προτείνουμε, τότε η εμπλοκή ιδιώτη δε θα εξορθολογήσει την υπηρεσία και θα αυξήσει το κόστος, δε θα το μειώσει. Και σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξορθολογίζουν τις υπηρεσίες και αυξάνουν το κόστος στους δημότες, εγώ δεν συμφωνώ.

Γι΄αυτό εξάλλου επιμένουμε να διαφωνούμε με αναθέσεις έργων, που κάνει η Δημοτική Αρχή χωρίς ανταγωνιστικές προσφορές και τιμές, γιατί έτσι αυξάνεται το κόστος για τη ΔΕΥΑΚ, δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, δεν εξοικονομούμε χρήματα.

Υπάρχουν πληροφορίες για το τι περιμένουμε να γίνει τις επόμενες ημέρες στο θέμα αυτό;

Είχαμε ενημερωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ότι στις 4 Απριλίου θα γινόταν συνάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την ΚΕΔΕ και την Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας, για να συζητηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ.

Δεν γνωρίζω αν η αντίδραση και η διαφωνία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ έφτασε στο Υπουργείο και στην ΚΕΔΕ. Θα έχουμε ωστόσο πληροφόρηση τι έγινε στη συνάντηση στις 4 Απριλίου στο Υπουργείο, στο πλαίσιο μίας συνάντησης εργασίας που θα γίνει την Τρίτη 9 Απριλίου στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, όπου έχουν προσκληθεί Δήμαρχοι και Πρόεδροι των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας για να συζητηθεί το θέμα.

Εγώ φυσικά θα είμαι παρών και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι παρόντες και ο Δήμαρχος Καβάλας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, για να μας διαφωτίσουν για τις απόψεις τους.

Όπως είπα, είμαστε σε αναμονή εξελίξεων.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ οφείλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας εξηγήσουν τι συνέβη και άλλαξαν απότομα άποψη και γιατί δέχονται πλέον τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ “από την πίσω πόρτα” μέσω ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ, ανοίγοντας οι ίδιοι πλέον τον δρόμο για την εμπλοκή ιδιωτών στις υπηρεσίες ύδρευσης.

Latest news

Related news