Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Γιάννη Παναγιωτίδη με την Εμπορική Ακόλουθο – εμπορικό τμήμα του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, Dr. Gulcan Iren, την Τρίτη 9 Απριλίου 2025, στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάκης Καφετζής και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Βαφείδης.
Ο Πρόεδρος κ. Παναγιωτίδης παρουσίασε στην Εμπορική Ακόλουθο το επιχειρηματικό προφίλ και τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, εστιάζοντας στον τουρισμό και στα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, όπως το λευκό μάρμαρο, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τις αναπτυσσόμενες βιομηχανικές δραστηριότητες. Τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης κοινών εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας την πρόθεση για ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
Η Dr. Iren, εκπροσωπώντας το αντίστοιχο τμήμα του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, σημείωσε πως στόχος του Γραφείου είναι η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και η επίλυση ενδεχόμενων διαφορών μέσα από διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στο διμερές εμπόριο.
Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας, όπως η καλή σχέση μεταξύ των αλιέων των δύο χωρών και η προοπτική για ενίσχυση της κρουαζιέρας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Καβάλας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν και δυνατότητες εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την Τουρκία, καθώς και η παρουσία τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα, όπως οι εταιρείες Istikbal και Beko, που σχετίζονται με τον τομέα των επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, συσκευασιών και των βιομηχανικών υλικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε και για ενδεχόμενες ελληνικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών.
Παράλληλα, ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον παρατηρείται από επισκέπτες προερχόμενους από την Τουρκία, με την Καβάλα και τη Θάσο να αποτελούν αγαπημένους προορισμούς. Η διαρκώς ενισχυόμενη τουριστική ροή αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Τέλος, έγινε αναφορά στην επικείμενη επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην Τουρκία στις 08-09 Μαΐου, με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.